7 november: ssst!

We gaan luisteren naar een menuet van de Italiaanse componist Boccherini. Hij heeft veel klassieke muziek geschreven, maar deze muziek is echt zijn grootste hit. Het is geschreven in de Barok, dat is een tijd dat mannen en vrouwen pruiken droegen. Een menuet is een dans, waarbij de dansers kleine pasjes maken. De dames droegen grote hoepelrokken. Kijk maar naar het plaatje in de kalender.

We gaan een kleine 4 minuten luisteren naar het menuet. Kijk goed naar de dirigent: hoe laat hij zien of het orkest hard of zacht moet spelen? Wanneer speelt het orkest op z’n allerzachtst? Lijkt het je spannend voor het orkest om zo zacht te spelen? Hoor je dat ze soms een stukje muziek hard spelen en daarna hetzelfde stukje heel zacht en andersom?

Luigi Boccherini: Menuet uit het strijkkwintet op. 11 nr. 5 (G. 275) voor strijkers, ook wel het menuet van Boccherini genoemd, uitgevoerd door het Bavarian Radio
Symphony Orchestra o.l.v. dirigent Mariss Jansons.

(afbeelding van Pearson Scott Foresman)

Een gedachte over “7 november: ssst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s