17 oktober: Alpensymfonie

In 1915 schreef Richard Strauss de Alpensymfonie. Een muziekstuk dat een bergwandeling in de Alpen vlakbij zijn woonplaats verklankt. Het werk heeft 20 delen met titels als: nacht, zonsopkomst, beklimming, waterval, bloemenwei, alpenwei, onweer en storm, mist en zonsondergang.

Vanwege het zeer uitgebreide orkest wordt het werk niet vaak uitgevoerd. Behalve het normale symfonieorkest speelt er een orgel mee, verder twee harpen, celesta (piano met metalen staafjes), uitgebreid slagwerk, achttien extra koperblazers voor achter het podium, een wind- en dondermachine… Dit alles om het natuurgeweld te laten horen!

Luister een minuut naar de Alpensymfonie vanaf 12.59 min. en daarna een minuut naar de Alpensymfonie vanaf 15.09 min. In welk stukje muziek hoor je volgens jou een waterval? En in welk stukje muziek hoor je een bergweide? Hoe hoor je dat?

Alpensymfonie van Richard Strauss door Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Mariss Jansons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s