11 oktober: Muziek of niet?

De Amerikaanse componist John Cage wordt gezien als een van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek. Zijn meest bekende ‘muziek’ is een stuk waarbij er geen geluid wordt gemaakt, alleen de pianoklep wordt open en dicht gedaan. Ook heeft hij de ‘geprepareerde piano’ bedacht, waarbij o.a. metalen schroeven en houtjes in de piano de klanken veranderen. Hij schreef zulke vernieuwende muziek, dat een collega componist (Schönberg) tegen hem zei: “U bent geen componist maar eerder een uitvinder”.

‘Water Walk’ is een compositie waarin hij met onder andere een piano, een stopwatch, een kan water, een badkuip en een rubberen eendje stopte. Luister twee minuten naar ‘Water Walk’ vind je dit (klassieke) muziek? Waarom wel of niet?

Kijk eens goed rond in de klas; met welke spullen kunnen jullie muziek maken? En kun je ook muziek maken met dingen uit de natuur?

Water Walk van John Cage in een nieuwe uitvoering door Katelyn King.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s