3 oktober: Neptunus

Ons zonnestelsel heeft acht planeten en één dwergplaneet. Kun jij een paar namen van deze planeten noemen? Genoemd vanaf de zon zijn het: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en dwergplaneet Pluto.

De Engelse componist Gustav Holst schreef zijn beroemde orkestsuite ‘The Planets’ in 1916. Het bestaat uit zeven delen; elk deel is gewijd aan een van de planeten uit ons zonnestelsel. De aarde ontbreekt en ook de planeet Pluto komt niet voor in zijn muziek. Toen Holst zijn orkestsuite componeerde was Pluto nog niet ontdekt!

Tijl Beckand maakte een filmpje bij het laatste deel van de suite, de muziek die hoort bij de planeet Neptunus. Wat je ziet zijn werkelijke ruimtebeelden van de Blauwe Planeet, zoals Neptunus ook genoemd wordt. Wat je hoort is de muziek van Holst, en Tijl vertelt daarbij. Doe je ogen dicht en laat je twee-en-een-halve minuut meevoeren naar de ruimte, kun je de celesta (glaspiano) horen fonkelen?

Neptunus uit The Planets van Gustav Holst in de versie van en met Tijl Beckand. Deze track is afkomstig van het album Tijl Loves Klassiek – Muziek tussen Aarde en Hemel.

2 gedachtes over “3 oktober: Neptunus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s