15 september: Hoe klinkt de liefde?

Romeo en Julia is een verhaal van Shakespeare over een jongen en een meisje die op elkaar verliefd worden, maar die van hun familie niet op elkaar verliefd mogen zijn.

Er zijn heel veel componisten die muziek hebben geschreven voor het verhaal van Romeo en Julia. We gaan luisteren naar 2 minuten van de liefdesmuziek van de Russische componist Tsjaikovski en 2 minuten naar een stukje liefdesmuziek van de Italiaanse componist Nino Rota luisteren. Hoe klinkt de liefde? Welke liefdesmuziek vind je mooier? En waarom? Kun je grote verschillen horen of lijkt de muziek op elkaar?

Stem met de hele klas welke muziek je nogmaals wilt horen. Maak een tekening over ‘de liefde’ terwijl je naar deze muziek luistert.

‘Love theme’ uit de Ouverture Romeo & Juliette van Tsjaikovski door het Berliner Philharmoniker o.l.v. Gustavo Dudamel.

‘Love theme’ uit Romeo & Julliet van Nino Rota door het Columbus Orchestra & Choir.

(Verschillen zijn o.a. dat bij Tsjaikovski de melodie door de strijkers wordt gespeeld en bij Rota voornamelijk door soloinstrumenten (o.a. fluit, hobo, strijkers en bugel). Bij Rota hebben veel instrumenten om beurten een solo en is de harp ook erg aanwezig. Bij Tsjaikovski is de muziek heftiger/harder en wordt voornamelijk met het hele orkest gespeeld. Overeenkomsten kunnen o.a. zijn: het gevoel van de muziek, beide door symfonieorkest gespeeld, lange lijnen en weinig snelle loopjes)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s