18 juli: pop of klassiek?

Wat is precies het verschil tussen popmuziek en klassieke muziek? De verschillen zijn niet eenvoudig te benoemen. Klassieke muziek is vaak al honderden jaren oud en wordt nog steeds gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan muziek van Bach, Vivaldi, Mozart en Beethoven. Maar er is ook modern klassieke muziek dat vandaag de dag nog wordt gecomponeerd (geschreven).

Popmuziek is een verzamelterm voor populaire muziek. Maar Pop is ook een apart muziekgenre dat is ontstaan rond 1950 in Amerika en Engeland. Vanaf de jaren ’80 wordt de popmuziek vooral gemaakt als elektronische dansmuziek. Alle daarop volgende popmuziek is weer een mix of afsplitsing in genre en stijlen, tot op de dag van vandaag.

Of het nu pop of klassiek is; muziek is heerlijk om naar te luisteren op allerlei momenten: als je verdrietig bent of juist heel vrolijk, als je moe bent of juist zin hebt om te dansen. De liefde voor muziek wordt in het Italiaans bezongen in ‘Vivo per lei’. Dat betekent: ‘Ik leef voor haar [de muziek]’ Beluister het lied vanaf minuut 3.00 tot het eind.

Het wordt gezongen door popzanger Nick Schilder en operazangeres Francis van Broekhuizen. En je voelt de vraag al aankomen: is dit nu popmuziek of klassieke muziek volgens jou? Kun je een paar voorbeelden geven waarom je dat denkt? En nog een filosofische/moeilijke vraag: maakt het eigenlijk uit of het klassiek of pop is? Waarom wel of waarom niet?

Vivo per lei door Nick Schilder, Francis van Broekhuizen met een orkest o.l.v. dirigent Dominic Seldis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s