1 juli: In de hal van de Bergkoning

‘In de hal van de Bergkoning’ is een kort deel uit de toneelmuziek Peer Gynt van de Noorse componist Edvard Grieg. Het stuk wordt ook wel de Trollendans genoemd. In het verhaal achter de muziek komt hoofdpersoon Peer in het land van de trollen terecht. Op mysterieuze wijze weet hij aan de monsters te ontsnappen terwijl de hal van de Bergkoning instort door het gelui van de kerkklokken.

Het muziekstuk heeft een krachtige korte melodie die steeds herhaald wordt door steeds meer instrumenten. De hoorns kondigen het stuk aan. Daarna begint het grappige wijsje met fagotten en strijkers, daarna wordt het wijsje herhaald en komen er meer instrumenten bij (eerst hobo’s, daarna klarinetten en dwarsfluiten) tot het moment dat je hoort hoe de hal van de Bergkoning instort!

Bekijk dit filmpje, waarbij een kunstenaar de muziek heeft geprobeerd te tekenen. Hoor en zie je de muziek? Hoe zie je dat de muziek steeds sneller en harder wordt?

Het filmpje is gemaakt door DoodleChaos.

Extra opdracht: ga achter je tafel staan en loop en dans als een trol op de muziek. Hoe zien de trollen eruit? Klinken ze eng, grappig of lief?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s