9 december: vuurdans

In 1915 schreef de Spaanse componist Manuel de Falla een rituele vuurdans: ‘Danza ritual del fuego’. Gehuld in rook dans een zigeunerin, zoals elke nacht, haar dans voor het einde van de dag, waarmee ze alle boze geesten probeert weg te jagen.

Luister 2 minuten naar de muziek. Je hoort eerst een paar omhoog en omlaag schuivende trillers in de strijkers. Daarna speelt de hobo een melodie en daarna nemen de strijkers het weer over. Welk gevoel krijg je van de muziek?

Kijk goed naar de dirigent. Wat geeft hij allemaal aan met zijn handen? Hoe doet hij dat?

Danza ritual del fuego (uit El Amor Brujo) van Manuel de Falla uitgevoerd door het Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Barenboim.

(De dirigent geeft aan wanneer het orkest begint en stopt, hard en zacht speelt, hij wijst ook een aantal muzikanten aan wanneer ze moeten spelen en hij geeft het gevoel van de muziek aan, met handgebaren en met zijn gezicht (mimiek).)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s