6 december: de wonderbaarlijke mandarijn

Het ballet ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’ van Bela Bartók gaat niet over een mandarijn die je kunt eten, maar over een hele rijke Chinese man met veel macht (een Mandarijn is een Chinese ambtenaar met hoog aanzien).

Voor het begin van het ballet heeft Bartók muziek geschreven die hij omschrijft als ‘chaos in de grote stad’. Luister 2 minuten naar deze muziek. Klinkt het als chaos? Zou je er ook iets anders in kunnen horen? Bijvoorbeeld een dier? Welk gevoel krijg je van de muziek?

Toen de muziek voor het eerst werd gespeeld in Duitsland (de premiere in 1926 in Keulen) was het publiek zo geschokt dat het een groot schandaal werd en ze de muziek nooit meer wilden horen of uitvoeren. In Praag en later ook in andere steden vonden ze de muziek wel de moeite waard om vaker te spelen.

The Miraculous Mandarin van Béla Bartók, uitgevoerd door de BBC Symphony Orchestra
o.l.v. Edward Gardner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s